Интелигентни гащи

0
292

Интелигентни гащи

Реклама

Това не е обикновен чифт слипове – те могат да спасят живота ти.

Върху ластика им е отпечатан електронен биозсензор, който измерва кръвното налягане, пулса и други жизнени показатели. Това е възможно заради постоянния контакт с кожата.

Технологичните гащи са създадени от специалиста по нанотехнологии професор Джоузеф Уанг от университета в Сан Диего, Калифорния. Той казва, че прегъването и разтягането на слиповете не пречи на работата на сензора.

Сензорът е отпечатан с мастило, което съдържа въглеродни електроди.

Ако тези гащи влязат в употреба, това би могло да спести медицински разходи, защото пациентите ще могат да бъдат наблюдавани в домовете си, вместо в болница. За момента американските войници са тези, които ще се възползват от слиповете – проектът е финансиран от военните.

Професор Уанг обяснява, че конкретният проект за войниците включва наблюдение на нараняванията им по време на операция в полеви условия. Една от следващите цели е да се създадат минимално инвазивни сензори, които могат да намерят и идентифицират вида на раната на самото бойно поле. По-нататък може да се говори и за сензор, който не само открива раната, но и освобождава болкоуспокояващи, а дори и лекарства, които лекуват травмата.

Но технологичното бельо може да се използва не само от военните – с него могат да се наблюдават пациенти, без да им се налага да напускат домовете си. В зависимост от индивидуалните нужди могат да се наблюдават различни биометрични показатели. Такова наблюдение ще е особено полезно за възрастните хора.

Въпреки че предстоят още тестове, най-вече на издържливостта на сензорите, според професор Уанг те дават големи надежди за бъдещето на здравеопазването.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here