4. В САЩ наричат сладоледа, направен само от сметана, захар и овкусители „филаделфийски сладолед”. Сладолед, в който има и яйца, се нарича „традиционен” или „френски”.
снимка: Guilherme Atencio, Flickr
5. В Турция сладоледът се нарича „дондурма” (буквално – „замразен”) и, освен мляко и захар, често съдържа две традиционни съставки – билката салеп и ароматна смола. Те сгъстяват сладоледа, в резултат на което той може да се дъвче.
снимка: tuhfe, Flickr
6. Сред най-популярните вкусове сладолед („еладо”) в Аржентина е „дулсе де лече” („млечен десерт”). Той се прави от мляко и захар, които бавно се загряват до карамелизирането на захарта. Този сладолед е популярен и в останалите южноамерикански страни, както и в САЩ.
снимка: kds1505, Flickr
Нова Зеландия, Австралия и Италия…