Най-лютата чушка в света

0
437

 

Реклама

Люта чушка
Люта чушка. Снимка: sxc.hu

Тя расте в Грентъм, Англия, и е наречена Вечност (Infinity). Не е трудно да предположиш защо се казва така – вероятно след като я изядеш, времето до първата глътка вода ти се струва цяла вечност.

Сортът е нов и надминава значително по лютост предишния рекордьор, индийската люта чушка Бхут Джолокия, която е толкова люта, че се използва като химическо оръжие в производството на гранати за индийската армия.

Колкото и да е люто индийското чушле, английският сорт е още по-лют. Това се доказва с помощта на скалата на Сковил, която оценява колко люта е една чушка. Скалата отразява съдържанието на капсаицин в чушката. По тази скала индийската чушка е 1 041 427 единици, а английската – 1 067 286. За сравнение, нормалната чушка е 2500 – 5000 единици по тази скала. Лютивият спрей за самозащита е 2 000 000 единици.

Производителите са нарекли новата си чушка Infinity заради „безкрайното“ лютене, което не може да се спре дори и с най-ефикасното средство – мляко.

Новаците в яденето на люти чушки могат дори да се озоват в болница, след като опитат Вечната чушка. Това е съвсем сериозна опасност – толкова люта чушка предизвиква пришки и изгаряния в устата.

Създателите на Infinity са Уди Уудс и Мат Симпсън. Те отгледали новата люта чушка в оранжерия, като кръстосвали съществуващи сортове люти чушки, за да я създадат. Сега се надяват да излязат на пазара.

Уудс коментира вкуса на Infinity: „Все едно ядеш нажежени въглища“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here