История на футбола – 1

0
1196

История на футбола

Реклама

Неограничен брой играчи и много малко правила – това е футболът в средновековна Европа. Както англичаните, така и други народи на континента обичат да играят игри, които се смятат за първообраза на футбола. Особено популярни са тези сблъсъци в дните преди Великденските пости.

Най-често едни срещу други се изправят съседни градчета и села. За топка им служи надут свински пикочен мехур. Целта е „топката” да се добута до определени места, които най-често се намират в двата края на града. А понякога за „врата” служи балконът на църквата на противника.

Сега си представи едно неугледно средновековно градче, огласяно от огромна тълпа хора, бореща се за свински пикочен мехур. Без правила и без съдии. Не е задължително топката да се рита само с крак. Има дори данни, според които в тези средновековни игри са се използвали ками, камъни и други подобни средства в борбата между отборите. Освен за насилие, се говори и за смъртни случаи. Не случайно една от средновековните игри с топка е наречена „mob football” („футбол на тълпата/сганта/простолюдието” – на снимката горе).

От този хаос векове по-късно ще се роди съвременният футбол. Това обаче ще стане едва през 19 век в Англия. Тогава играта придобива вид, в който можем да познаем съвременния футбол.

А най-ранните й корени се губят в историята. Не се знае дали игрите с топка са донесени от римляните при завладяването на Британия, което е започнало през 1 век, или от норманите, които завладяват Острова през 11 век.

Откъдето и да е дошла, играта с топка се практикува и развива през Средните векове, често предизвиквайки пълен хаос – дотолкова, че през 14 век крал Едуард Втори я забранява. Причината е многото шум, който е притеснителен и небогоугоден, смята кралят. Всеки, който се осмели да пристъпи тази забрана, е застрашен от затвор.

Малко по-късно Едуард Трети потвърждава забраната, споменавайки като забранени дейности не само футбола, но и хандбала, хокея, лова с кучета, боя с петли и други подобни „игри за безделници”.

Друг английски крал, който забранява футбола, е Хенри Осми…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here