История на футбола 5: футбол по време на война

0
1879

История на футбола – 1

Реклама

История на футбола – 2

История на футбола – 3. Първи международен мач

История на футбола 4: към първото световно

Футбол по време на война

На 24 декември 1914 г. част от немските войски по Западния фронт се занимават с доста необичайна за фронта дейност – украсяват около окопите си по случай Коледа, пеейки коледни песни.

Първата световна война е започнала четири месеца преди това и в момента на Западния фронт няма нищо ново. Англичаните и французите са успели да спрат напредването на германците и двете страни са се окопали – положение, което ще остане непроменено през следващите три години.

С наближаването на първата Коледа по време на толкова всеобхватна война започват и първите усилия за примирие по време на християнския празник. Британски жени изпращат отворено коледно писмо с послание за мир до немските и австрийските жени, а папата иска примирие за Коледа.

Официалният отговор на враждуващите страни обаче е отрицателен.

Но това не пречи на 24 декември 1914 г. немските войници да украсят коледни дървета около окопите в Белгия и да запеят коледни песни. В началото британците от другата страна не могат да разберат какво точно се случва, но когато разбират, отговарят, като също запяват. След това двете страни започват да си разменят поздрави за празника, крещейки от окопите.

Малко по малко и германците, и англичаните се осмеляват да излязат от окопите и двете страни си разменят малки коледни подаръци, срещайки се на ничия земя. Не че подаръците на фронта изобилстват, но войниците все пак намират храна, тютюн, алкохол, копчета и шапки, които да подарят на врага.

Артилерията замлъква на Бъдни вечер. Малки групи войници излизат да приберат телата на наскоро падналите си другари, за да могат да ги погребат. Дори се отслужват общи служби по случай Коледа. На някои места примирието продължава само до другия ден, а на други – до Нова година.

Какъв по-добър начин да се отбележи примирието от един футболен мач? Колкото и да е странно, именно по време на примирията през 1914 и 1915 г. по фронта се играят футболни мачове, за които войниците си спомнят години по-късно.

Коледни песни и мач…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here