История на футбола 4: към първото световно

0
754

История на футбола – 1

Реклама

История на футбола – 2

История на футбола – 3. Първи международен мач

На 13 юли 1930 г. с мач между Франция и Мексико започва първото световно първенство по футбол.

Но преди това футболът трябва да извърви още път.

Между първите футболни мачове по общите правила през 60-те години на 19 век и първото световно се случват някои важни неща и едно от тях е, че футболът от аматьорско занимание става професионален спорт.

В началото има доста голяма опозиция срещу това на играчите да им се плаща, за да играят футбол и това е забранено в Англия до 1885 г. и дори тогава е позволено с ограничения. Малко по малко обаче все повече отбори – и в Англия, и в континентална Европа – започват да плащат на играчите си.

Blackburn Rovers
Английският футболен клуб Blackburn Rovers, шампиони в английската лига през 1883-1884 г.

Междувременно футболът се разпространява в Европа и по света.

През 1879 г. британци, живеещи в Дания, основават първия датски клуб в Копенхаген. По същото време, отново от англичани, е основан и първият швейцарски футболен клуб.

Отборите в европейските страни стават все повече, появяват се националните футболни асоциации и първите състезания в рамките на една държава. Испанската лига е основана през 1928 г., на базата на вече съществуващата от началото на 20 век „Купа на краля” (Copa del Rey). Италианската Серия А започва през 1929 г. В Германия футбол все още се играе на регионално ниво, въпреки че има футболна асоциация от 1900 г. Бундеслигата ще се появи едва след още 60 години.

Където отидат, англичаните носят със себе си футболната игра и нейните нови правила. Занасят ги дори в Южна Америка.

Това става още през 1867 г. Тогава британски железопътни работници, които работят в Аржентина, играят първия футболен мач в тази страна. Двадесет години по-късно се създава първият южноамерикански футболен отбор, отново в Аржентина. Малко след това се провежда и първата лига в страната – с това аржентинците изпреварват всички останали европейски държави без Англия.

Чарлз Уилям Милър: бащата на бразилския футбол…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here