История на футбола – 3. Първи международен мач

0
1424

Първи международен мач

Реклама

История на футбола – 1

История на футбола – 2

Десетината години след приемането на общи правила на футболната игра са години на трескаво развитие. Основават се някои от най-старите футболни отбори и се провеждат първите състезания в рамките на първата Футболна лига на Англия.

Чарлз АлкокЧарлз Алкок е един от спортистите на онова време, които не се задоволяват само с това да играят по терените, но и искат да създадат основите на бъдещите турнири. Именно той е човекът, който предлага да се провежда лигата на Англия и той е един от организаторите на първия международен футболен мач между Англия и Шотландия

Той обаче се оказва труден за организиране.

Шотландците не са много въодушевени от идеята за мач с Англия. Когато започва да организира срещата през 1870 г., Алкок, като секретар на Футболната асоциация, пуска обяви във вестниците в Единбург и Глазгоу, че търси играчи за мач между Англия и Шотландия. Отговорите обаче са отрицателни и доста категорични – шотландците не смятат, че си струва да мерят сили с англичаните, които играят по правилата на футболната асоциация. В Шотландия играят по свои правила и не признават създадените от асоциацията.

Въпреки това обаче срещата се състои, макар и за Шотландия да играят само шотландци, които живеят в Англия. Изключение е само един играч от шотландския клуб „Куийнс Парк”, който участва за Шотландия.

Алкок обаче не се отказва и продължава да публикува обяви. Преди втория мач той пуска писмо във вестник „Глазгоу Хералд”, в което казва: „ФУТБОЛ. АНГЛИЯ СРЕЩУ ШОТЛАНДИЯ. Господине, позволете ми в няколко реда във Вашия вестник да уведомя шотландските играчи, че мач под горното заглавие ще се състои в Лондон в събота, 10-и този месец, по правилата на Футболната асоциация.”

Но и това обявление няма очаквания ефект. Срещите се играят, но Шотландия отново е представена от шотландци, които живеят в Лондон. Затова изиграните за две години пет такива срещи не се признават за международни.

Едва през 1872 г., на 30 ноември, се състои истински международен мач между Англия и Шотландия…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here