История на футбола – 2

0
1161

Футболно игрище
снимка: sxc.hu

Реклама

История на футбола – 1

Повратната точка в развитието на футбола е приемането на общи правила на играта.

През 19 век футболът вече е доста популярна игра, само че във всяко английско градче тя се играе по различен начин. Което не е кой знае какъв проблем, докато момчетата, които играят в своите краища, не отидат в университет. Там те се срещат с други студенти, които идват от други места и които играят футбол по различни правила. Мачовете стават невъзможни, защото всеки следва правилата, които той си знае.

Кеймбридж: първите правила

Става ясно, че са необходими единни правила. През 1848 г. в „Тринити Колидж” в Кеймбридж се срещат представители на няколко училища, които съставят първите правила на футбола. Макар и не всички да приемат Кеймбриджките правила, те имат голямо влияние в ранната история на съвременния футбол.

Онези, които не са съгласни да приемат правилата на Кеймбридж, продължават да играят по собствени правила.

Първият футболен клуб: Шефилд (и неговите правила)

През 1857 г. се създава първият футболен клуб, който съществува и до днес: „Шефилд”. Те са от онези, които не приемат Кеймбриджките правила, и затова създават свои собствени – Шефилдските правила, които също стават доста популярни.

Ибънийзър Коб МорлиОбщите правила и бащата на футбола Ибънийзър Коб Морли

През 1863 г. адвокатът Ибънийзър Коб Морли, който е и капитан на футболен отбор от лондонския район Мортлейк, пише едно писмо на вестник „Bell’s Life”, в което предлага създаване на футболна асоциация. Тази организация създава общите правила на футбола.

Футболната асоциация…

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here