Първото световно първенство по футбол

0
1140

Естадио Сентенарио
Естадио Сентенарио

Реклама

В 8 часа сутринта на 30 юли 1930 г. започват да се събират зрителите на първия финал на световно първенство по футбол в историята. Макар и да остават шест часа до началния съдийски сигнал, хората бързат да заемат местата си, за да гледат това първо по рода си събитие.

Около 30 000 аржентинци са прекосили реката Рио де ла Плата, която разделя Уругвай и Аржентина, за да отидат да подкрепят своя отбор, който ще играе на финала срещу домакините от Уругвай. Общо около 80 000 души са успели да се поберат на стадион „Естадио Сентенарио” в Монтевидео и очакват началния съдийски сигнал.

Двата отбора са стигнали до този първи финал след повече от две седмици мачове, в някои от които е имало истински куриози.

В първия си мач от груповата фаза Аржентина е срещнала Франция. В 81-ата минута аржентинците отбелязват гол и повеждат. Французите подготвят отговора си, когато бразилският съдия Алмейда Рего свири края на мача. Само че от редовното време остават още шест минути. Това води до пълен хаос на терена и в крайна сметка съдията е принуден да изведе отново двата отбора, за да се доиграе срещата. Французите обаче така и не успяват да изравнят.

Вторият мач на Аржентина се оказва решаващ за отбора. Заради изпит в университета нападателят на отбора Мануел Ферейра трябва да пропусне срещата срещу Мексико и така той дава път на Гилермо Стабиле. Стабиле отбелязва 3 гола срещу Мексико и в крайна сметка става голмайстор на турнира с общо 8 гола.

Това обаче не е първият хеттрик в първенството. Той принадлежи на Берт Патеноуд от САЩ, който отбелязва и трите гола за победата на американците с 3:0 над Парагвай.

13-те отбора на първото световно са разделени в 4 групи. След груповата фаза следват директно полуфиналите, в които се срещат отборите, заели първите места в групите.

Отборът на Уругвай от 1930 г.
Отборът на Уругвай от първенството през 1930 г.

Финалът…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here