Филмовата голота

0
405

Одри МансънТя отдавна не ни скандализира, защото вече сме свикнали с нея. Но пък има сцени, които успяват да ни спрат дъха, въпреки че сякаш вече сме виждали всичко.

Реклама

Това не е било така в началото на киноизкуството. Тогава не малко вежди са се повдигали, когато на екрана се покажела повечко плът. А и киното се оказало доста бързо развиващо се изкуство – още преди в него да се появи звукът, се появила първата гола жена.

Тя се казва Одри Мансън (вляво) и е известна американска актриса и модел от началото на 20 век. През 1915 г. тя сваля всичките си дрехи в първата гола сцена в историята на киното – в немия филм „Вдъхновение”. Там Одри играе модел за една скулптура – роля, която изпълнява често и в живота. На следващата година, в „Пюрити” тя отново се появява съвсем гола. 

Критиката е объркана за момент, но не се решава да забрани филмите, защото се опасява, че по този начин би трябвало да забрани и, да речем, Ренесансовото изкуство. Така режисьорите и на други неми филми се решават да включат голи сцени във филмите си.

През 1933 г. обаче един чехословашки филм преминава границата. Той се казва „Екстаз” на режисьора Густав Махат. В него първо има голота – главната героиня (актрисата Хеди Ламар) плува и бяга гола през полето, – а после следва и секс сцена. Разбира се, от нея не се вижда нищо, освен лицата на героите. Но пък се предполага, че това е първият филм, който показва такава сцена и по-точно – лицето на жената по време на оргазма. (Видеото е с песента “Secret Garden” на  Madonna, с монтаж на сцени от филма.)

https://www.youtube.com/watch?v=7p6Djk5HzCY

Заради този филм и такива като него…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here