Допълнителната секунда

0
255

Времето

Реклама

Годината, която си отиде, не беше обикновена – в самия й край се наложи да добавим една допълнителна секунда.

За функционирането на света е необходимо някакво точно измерване на времето. И ако преди няколко века слънцето може да е вършело работа, сега вече не си уреждаме бизнес срещите „по залез слънце”. Вече разчитаме на съвсем точно време.

Въртенето на Земята около Слънцето се оказва ненадежден измерител на времето. Движението на планетата ни не е гладко и равномерно – различни атмосферни условия, вулканична активност и други фактори влияят върху въртенето на Земята и то понякога е по-бавно или по-бързо от обикновено. Затова през 60-те е създаден стандартът UTC – координираното универсално време, по което се равнява целият свят. Неговата точност е изключително важна, включително и за функционирането на Интернет.

Добре, обаче този универсален стандарт, към който се придържаме всички, не съвпада с астрономическия стандарт, който зависи от движението на Земята. Малко по малко между двете скали се натрупва времева разлика, която след стотици години може да ни доведе проблеми – слънцето да изгрява, когато часовниците показват 12 часа на обяд.

Именно за да не се окажат нашите правнуци в такава ситуация, добавяме секунди към UTC, нагаждайки го към естественото движение на Земята. Такава беше и последната секунда на 2008 г.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here