Европейското – от историята до новата купа

0
91

СССРПървата квалификация се играе на 28 септември 1958 г. на Централния стадион в Москва. Мачът е между домакините от СССР и Унгария. Руснаците бият с 3:1. На четвъртфинала срещу СССР Испания отказва да играе по политически причини – още тогава политиката се меси в спорта и намесата й никога не е особено приятна.

Реклама

На самите финали, които се състоят във Франция, се състезават четири отбора. Накрая остават СССР и Югославия. Мачът е в Париж и е изключително напрегнат. В крайнаЛев Яшин сметка СССР става първият европейски футболен шампион, побеждавайки Югославия с 2:1. Огромна роля в победата има големият вратар Лев Яшин.

Следват още епизоди от сагата „футбол и политика”. На второто първенство през 1964 г. Гърция отказва да играе мач срещу Албания, защото двете държави формално се намират във война помежду си.

През 1976 г. в Югославия за последен път финалистите са само четири. Също тогава за последен път домакините трябва да минават през квалификации. На следващото състезание през 1980 г. финалистите вече са осем, като има две групи и победителят от всяка отива на финала. Полуфинали няма. На следващия турнир през 1984 г. са въведени и два полуфинала, като вече участват не само победителите, но и вторите в групите.

ДанияИнтересна година е 1992, когато Югославия се класира за турнира, но се оттегля от участие в него заради войните. Поради това някой трябва да заеме мястото й. Това е Дания, която, без никой да очаква, печели купата. Това първенство е важно и заради друго – на него за пръв път играе обединена Германия. Също така, тогава за пръв път имената на играчите са написани на гърбовете на фланелките им.

1996, Англия. За пръв път участниците в европейските финали са 16. Тогава за пръв път е отбелязан златен гол в голямо състезание. Това се случва на финала, когато Оливер Бирхоф бележи за Германия срещу Чешката република и германците взимат трофея.

Евро 2000 в Белгия и Холандия е първото състезание, което се провежда в две държави. А Евро 2004 носи поредната огромна изненада. Гърция, която никой не взима за сериозен претендент (дотогава е присъствала само на едно европейско и на едно световно), побеждава на финала домакините от Португалия.

Новата купа

Досега купата „Анри Делоне” се дава на всеки победител за четири години. Сега обаче има нова нейна версия, която е малко по-голяма и без мраморната основа. Новият трофей тежи 8 кг. и е висок 60 см.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here