Европейското – от историята до новата купа

0
1473

Анри ДелонеИдеята

Реклама

През 20-те години на 20 век Анри Делоне е член на ФИФА. Минали са двадесет години, откакто той е напуснал футболния терен и е започнал да се занимава с администрацията във футбола. Като съвсем млад е бил играч, после съдия. Съдийската си кариера прекъсва след тежък инцидент, при който топката го удря в лицето, той глътва съдийската си свирка и си чупи два зъба.

Така футболното съдийство губи един свой представител, но пък печели целият европейски футбол.

Още като член на ФИФА, докато помага на Жюл Риме да организира първото световно по футбол през 1930 г., Анри Делоне мисли и за друго – за европейски турнир. Това се превръща в идеята на живота му. За пръв път той я споменава пред ФИФА през 1927 г., но там не са много ентусиазирани. Причината – според тях евентуално създаване на европейска футболна организация и на европейско първенство би намалило ролята на самата ФИФА и на планираното от нея световно. На Анри Делоне му трябват много години, за да убеди когото трябва, че това са глупости и че има време и място и за двата турнира.

КупатаДелоне така и не доживява да види мечтата си сбъдната. През 1954 г. е основана УЕФА. На 9 ноември 1955 г. Делоне умира като председател на УЕФА и оставя сина си Пиер да продължи делото му. Едва през 1958 г. започват квалификациите за първото европейско първенство по футбол. Финалите са през 1960 г.

В чест на Анри Делоне купата на УЕФА е наречена на негово име.

Първият турнир

В него се записват за участие 17 отбора – само с един повече от минималния брой, при който може да се състои състезанието. Тъй като квалификациите са предвидени за 16 отбора, един от тях трябва да отпадне. Понеже няма време всеки да играе с всеки, само за да отпадне един отбор, се тегли жребий кои два отбора да играят помежду си, като загубилият няма да участва на първенството. Изтеглени са Чехословакия и Ирландия и след мача ирландците губят възможността да участват в първото европейско първенство по футбол.

Първата квалификация…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here