Единственото кино в сфера

0
237

То не само е разположено в конструкция във формата на идеална сфера, но е и единственото кино в света, където каналите за звук са 12.

Реклама

Нарича се Ла Жеод (La Géode), което значи вид куха сфера, и се намира в Париж.

{gallery}skuka/interesting/geode/outside{/gallery}

Диаметърът на сферата е 36 метра. Отвън е покрита с 6433 равностранни триъгълника, направени от стомана. Така повърхността на сферата отразява светлината, подобно на огледало.

Самата кино зала също е необикновена. Екранът всъщност е разположен по цялата вътрешна стена на сферата и така самият той е полусферичен. Диаметърът му е 26 метра, а площта – 1000 кв.м. Така екранът е на практика навсякъде около теб и зрителите могат да гледат почти легнали.

Това е единственото кино в света, което е оборудвано със звукова система с 12 канала. Звукът идва от 12 различни точки в залата. Те, заедно с четирите огромни тонколони, произвеждат звук с мощност 21 000 вата.

{gallery}skuka/interesting/geode/inside{/gallery}

Филмите, които се прожектират на огромния екран, са научнопопулярни, включително и 3D, с продължителност около един час. За тази есен в Ла Жеод предлагат и прожекции на представленията на нюйоркската „Метрополитън опера”.

Ла Жеод е построена преди 22 години в парка Вийет в Париж, в комплекс, наречен Градче на науката и индустрията (Cité des Sciences et de l'Industrie), който всъщност е най-големият научен музей в света. В него, освен Ла Жеод, има планетариум, подводница и специални места за деца и тийнейджъри.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here