Смърт във Фейсбук

0
874

FacebookОт създаването на Фейсбук до 2012 г. 30 милиона души, които са имали акаунти в социалната мрежа, са починали (доклад на Huffington Post). Това прави 30 милиона акаунта, в които никой не влиза, но в които си стоят постове, снимки и всякакво друго съдържание.

Реклама

Някой от тези акаунти даже може да ти излезе в предложенията за приятели. Което ще направи екстрасенсите напълно излишни, защото ще имаш директна връзка с „другата страна“.

Дигиталните следи, които всеки оставя след себе си, не се самоунищожават, когато някой почине. Какво тогава става с тях?

Въпросът е доста мрачен, но и много логичен – какво се случва с акаунтите във Фейсбук на онези, които са починали?

Най-общо, вариантите са 4:

1) Профилът си остава

В него никой не влиза, но всеки може да пише на стената, да тагва потребителя и т.н. Рекламите също си вървят, както и предложенията за приятелство и т.н.

2) Профилът става мемориална страница

Член на семейството на починалия или негов близък приятел докладва на Фейсбук, че човекът е починал. След предоставяне на доказателство (смъртен акт или некролог), Фейсбук превръща акаунта в мемориална страница. Ето какво казват за нея от Фейсбук:

“Нашата политика е да превръщаме акаунтите на починали лица в мемориални страници. (глаголът, употребен а английски, е memorialize, което буквално значи “увековечавам паметта на”).

“С цел да защитим неприкосновеността на починал човек, не можем да предоставим информация за влизане в неговия акаунт. Въпреки това, след като веднъж го превърнем в мемориална страница, взимаме необходимите мерки, за да запазим сигурността на този акаунт. (Например – премахва се информацията за контакт, както и възможността за влизане в този акаунт – бел.а.)”

Какво става, когато акаунтът на починал човек бъде превърнат в мемориална страница (memorialized)?

“Когато даден човек почине, ние превръщаме акаунта му в мемориална страница с цел да защитим неговата лична неприкосновеност. Ето няколко основни характеристики на такава страница:

– Никой не може да влезе в този акаунт и не се приемат нови покани за приятелство
– В зависимост от настройките на акаунта на починалия, приятелите му могат да споделят спомени за него на стената му
– Всеки може да изпраща лични съобщения до починалия (?!? – бел.а.) – справка във Фейсбук
– Съдържанието, което е споделил починалият (постове, снимки), остава във Фейсбук и е видимо за онези, с които е било споделено.
– Мемориалните страници не се появяват в предложенията (например за хора, които може би познаваш)”

Идеята на мемориалната страница – практика, въведена от Фейсбук през 2009 г., – според говорителя на Фейсбук Андрю Нойс: “Това позволява на близките и приятелите да публикуват спомените си и да почитат паметта на починалия, като същевременно акаунтът и неприкосновеността на починалия са защитени.”

Всичко това звучи малко зловещо, особено частта с изпращане на съобщения до починалия. Струва ми се вероятно това да е грешка в самото изписване на условията на Фейсбук, защото иначе би се оказало, че социалната мрежа наистина си е поставила задачата да свързва два свята. Което е доста амбициозно, ама пък корпорациите обикновено са амбициозни, така че знае ли човек.

Акаунтът може и да бъде деактивиран…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here