Така казва науката – 11 часа е най-доброто време да спреш и да пийнеш освежителна напитка. Тогава небцето на повечето хора е най-чувствително. Само че има още няколко условия:
– осветлението в помещението, където правиш кафе паузата, трябва да е добро, а най-добре е навън на слънце;
– музиката трябва да е приятна (най-добре да е изпълнител с нисък дрезгав глас или италианска опера);
– ароматът на кафето трябва да е силен – поне 80% от вкуса идва от възприятията на носа, а не на езика;
– важна е и добрата компания; приятното усещане от топлата напитка ти помага да възприемаш приятелите си в по-добра светлина.
Всичко това може да ти се струват общи приказки, но всъщност са резултат от научно изследване на Департамента по експериментална психология в Оксфордския университет, за което разказва вестник „Дейли Мейл“.
Ръководителят на изследването професор Чарлз Спенс създал формулата за идеалната кафе пауза. Ето как изглежда тя:
M = 0.5 x F + 0.5 x E + 0.3 x P + 0.15 x C + 0.05 x T
М е най-приятният момент за кафе пауза. Той се определя с помощта на: F – вкусът на напитката и, евентуално, храната; Е – идеалната обстановка; P – съдът, в който пиеш кафето си; C – компанията ти; Т – часът, в който правиш кафе паузата си.
Професорът превежда формулата с съвет: 11 часа, добро осветление, хубава музика, приятели.
Всъщност идеята на изследването е да покаже, че външните фактори на средата влияят върху начина, по който мозъкът ни интерпретира вкуса и насладата от храната и напитките.
снимка: sxc.hu