Най-секретният бункер на Великобритания

0
264

Cobra

Реклама

Между Парламента и Трафалгар Скуеър в Лондон се намира едно от най-пазените места в Обединеното кралство – тайният бункер, в който правителството провежда антикризисни срещи. В случай на терористична атака, военно нападение, опасност за общественото здраве или други извънредни обстоятелства това е мястото, където се взимат решения.

Доскоро само официални лица имаха представа как изглежда бункерът отвътре, но вече излязоха първите снимки на този секретен обект, пише британският вестник Daily Mail.

Срещите в Cobra (Cabinet Office Briefing Room A) обикновено се председателстват от премиера. На тях присъстват и шефовете на SAS (Special Air Service), на MI5 (военно контраразузнаване) и MI6 (разузнаване), кметът на Лондон, главният полицейски комисар на Лондон, както и министри и експерти.

Чрез серия коридори тайният подземен бункер е свързан с Даунинг Стрийт, Външното министерство и седалищата на кабинета, полицията и центровете за сигурност. За да се влезе на заседание в Cobra се минава през бронирани врати с многобройни ключалки, които се отключват с карти. В бункера има завеси, но те са само декоративни, тъй като прозорци няма. Нивото на секретност е толкова високо, че мобилните телефони трябва да са изключени през цялото време, а всякакви други електронни устройства са забранени.

Сред проблемите, обсъждани в Cobra, са войната в Косово (1998 – 1999 г.), атентатите в Лондон през 2005 г. и, съвсем наскоро, свинският грип.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here