Кучето, което знае 1022 думи

0
329

Чейсър

Реклама

Чейсър може да разбере командата „Донеси топката” и да я разграничи от „Бутни кокала с нос”.

Чейсър е шестгодишно женско бордър коли, собственост на д-р Джон Пили. Той и професор Алистън Рийд са работили три години с Чейсър, за да разберат колко думи може да научи кучето. За тази цел учените измислили имена на 1022 играчки като фризбита, топки и плюшени животни. Чейсър научила всички имена.

Нещо повече, тя вече може да ги сортира според тяхната функция и форма – нещо, което децата учат на около тригодишна възраст.

”Искахме да видим колко думи може да се научи да различава едно куче и дали те могат да разберат името на един предмет, а не просто да отговарят на командата ‘Донеси’” – това казва професор Рийд.

Учените са работили с Чейсър по 4-5 часа на ден и постоянно са я изпитвали. В началото представили на кучето всяка играчка, заедно с името й, а след това почнали да я изпитват с групи от по 20 случайно избрани играчки, като Чейсър трябвало да ги носи по име. Кучето е изпълнило 838 такива задачи за три години и всеки път е носело поне 18 от 20-те играчки по имената им.

Това постижение не значи, че кучетата могат да научат език по начина, по който децата го правят, но пък значи, че те са способни да научат доста повече думи, отколкото преди се е предполагало. Иначе казано, когато говориш на кучето си, това не е пълна загуба на време.

Освен че различава играчките обаче, Чейсър може и да комбинира всяка играчка с три различни команди: „Лапа” – бута играчката с лапа, – „Нос” – бута я с нос – и „Донеси!”

https://www.youtube.com/watch?v=jmM0GlCVYPU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here