Космически газове

0
277

Космически газове

Реклама

Какво става, ако космонавт пръдне в космически кораб?

Първата логична последица е миризмата в затвореното пространство на кораба, където няма как да отвориш прозорец. Дали обаче има друга, още по-неприятна последица – натрупване на запалими газове? Ето до какви изводи е достигнала науката по въпроса.

Газовете са част от човешката физиология, включително и в Космоса. Хората могат отделят два вида запалим газ – водород и метан. Ако тези газове се натрупат в затворено пространство, те могат да бъдат запалени. А едва ли можеш да се сетиш за по-добър пример за затворено пространство от космически кораб.

Всички тези притеснения са довели до научното изследване на Едуин Мърфи и Дорис Калъуей, проведено през 60-те години на 20 век. Двамата учени анализирали издишаните и отделените газове на хора, които се хранят с храна за космонавти, като сравнили две такива групи. Първата се хранела с по-отдавна разработена храна, а втората – с по-нова. Целта им била да определят възможния ефект от потенциално натрупване на отделени водород и метан при различни диети.

Трудът им бил публикуван през 1969 г. и в него се казвало, че в зависимост от вида на храната количествата на отделените газове се различавали много. По-старите храни водели до доста повече отделени газове. Историята мълчи по въпроса дали тези открития са повлияли на менютата, които днес се предлагат на космонавтите, но най-вероятно са били взети предвид.

Което означава, че по всяка вероятност натрупването на запалими газове е избегнато с помощта на модерните храни за космонавти. Само че има едно нещо, което няма как да се промени – независимо от това каква храна приемат, хората пърдят. И фактът, че това е част от естествени физиологични процеси, не премахва неудобството от това да пръднеш в космически кораб, когато си с още няколко човека в една кабина. Но пък винаги можеш да твърдиш, че не си бил ти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here