8 въпроса за Евро 2012

0
288

Олимпийският стадион в Киев
Олимпийският стадион в Киев. Снимка: Илья Хохлов, Wikimedia Commons

Реклама

1. Какво става, ако два или повече отбора в една група завършат с равен брой точки?

Ами, теглят чоп. Сериозно, това правят, ако отборите се окажат равни по още 5-6 критерия. Ето какво правят преди чопа:

Първо се гледат точките, които отборите с равни точки са спечелили в мачовете помежду си. Отборът, който има най-много точки по този показател, се класира на по-предно място.

Ако и така отборите са равни, идват вторият и третият критерий – головата разлика в мачовете между въпросните отбори и броят на головете, които те са си отбелязали един на друг. Това се прилага, ако става дума за повече от два отбора с равни точки в групата.

За два отбора с равни точки вторият критерий е головата разлика във всички мачове в групата. Ако и по този показател двата тима са равни, се гледа броят на отбелязаните голове във всички мачове в групата.

Ако след всички тези изчисления отборите продължават да са равни, те се сравняват по позициите си в класацията на националните отбори на УЕФА. Очевидно е възможно и по този критерий отборите да са равни, защото критериите продължават. При равенство и в класацията се гледа кой от отборите е показал повече феърплей в рамките на европейското първенство.

И, ако по всички тези показатели не може да се определи кой да се класира по-високо, се тегли жребий.

2. Възможно ли е да се достигне до дузпи в груповата фаза?

Интересно е, че има положение, в което класирането за четвъртфиналите може да се определи с дузпи. Това се случва, ако два отбора, които имат равен брой точки и равен брой отбелязани и получени голове, играят последния си мач в групата един срещу друг. Ако в края на мача те отново завършат наравно, класирането им се определя с дузпи, при условие, че нито един от останалите отбори в групата няма същия брой точки в края на груповата фаза.

Дузпите обаче важат само в случая на абсолютно равенство между два отбора, които играят последния си мач в групата един срещу друг. Ако три или дори всичките четири отбора в групата завършат с равен брой точки, се прилагат по-горните правила.

3. Кой може да седи на резервната скамейка?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here