5 въпроса за футбола

0
10900

Футболист

Реклама

Колко калории се горят по време на игра на футбол? Тези и още няколко въпроса ни заинтересуваха покрай световното в Бразилия.

Колко калории се горят по време на игра на футбол?

Това зависи от няколко фактора – колко тежиш, на каква позиция играеш и т.н. Вратарите например не горят толкова, колкото халфовете, които по правило се движат най-много.

Един 70-килограмов футболист изгаря около 260 калории за 30 минути игра, а един 80-килограмов – около 300.

Нов екип ли получават футболистите за всеки мач?

Това много зависи от отбора и от нивото, на което се играе. Като цяло, колкото по-високо е нивото на съответния отбор и турнир, с толкова по-малко досадни неща като грижа за екипа си се занимава всеки един футболист.

Най-често на големи форуми всеки футболист получава по три екипа за всеки мач  – по един за полувремената и един резервен. След мача екипите или се перат, или направо се заменят с нови. Последното се прави в случаите, в които играчът е разменил фланелката си с играч от другия отбор, например. Също така, отборите и спонсорите постоянно получават молби от различни благотворителни дружества да даряват екипи, носени от футболистите, което е още една причина нови екипи да трябват доста често.

Какви са изискванията към футболната топка?

Според официалните правила на футбола на ФИФА топката трябва да е с обиколка не повече от 70 см и не по-малко от 68 см и да тежи между 410 и 450 г.

Окончателни ли са решенията на съдията?

Накратко, да, въпреки че има изключения.

Съдията може сам да промени решението си в няколко случая: ако види, че то е било погрешно; или ако така го посъветва някой от страничните съдии или четвъртият съдия. В тези случаи решение може да бъде отменено, но само ако междувременно съдията не е подновил играта и не е прекратил мача.

Кога се дава червен картон?

Според правилата на ФИФА червен картон се дава за сериозни нарушения на играта, опит за физическа разправа с друг играч, плюене по друг играч или по когото и да било. Също така, червен картон се дава за игра с ръка (вратарите са изключение от това правило), за обидни думи и жестове, както и за втори жълт картон.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here