2014 през 60-те: прогнозите на Маршал Маклуън

0
711

Маршал Маклуън

Реклама

Канадският учен Маршал Маклъун (1911-1980) е известен с концепцията си за “глобалното село” и с редица други идеи за медиите, комуникациите и бъдещето.

През 60-те години той говори за развитието на медиите по начин, който може толкова лесно да се отнесе към днешните социални мрежи и интернет комуникация, че да ти се стори невероятно, че това са думи от преди повече от 50 години:

“Тези наши нови медии […] превърнаха света ни в едно цяло. Днешният свят е като постоянно отекващ племенен тъпан, от който всеки получава съобщението през цялото време. Принцеса се омъжва в Англия и – бум, бум, бум – барабаните гърмят и всички разбираме новината; земетресение в Северна Африка, холивудска звезда, която се е напила – и отново барабаните. Използвам думата “племенен” и тя може би е ключова.”

Според Маклуън днешният, създаден от новите електронни медии, човек е все повече “племенен” и все по-малко индивид:

“Ние се връщаме към племенното общество. Без да искаме, се отъраваме от индивидуализма. Ние сме в процес на създаване на племе. Точно както книгите и тяхната лична гледна точка са заместени от новите медии, и концепциите зад нашите действия, нашият социален живот се променят. Вече не се интересуваме от себе си, не се интересуваме от дефиницията за себе си. С това да намерим своя собствен личен път. Повече се интересуваме от това, което знае групата и действаме така, както тя действа, а не отделно от нея.”

Това са откъси от интервю с Маршал Маклуън от 1960 г. Тук е част от самото интервю:

Виж още прогнозите на Айзък Азимов и Артър Кларк за бъдещето, направени прези 50 години.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here