2014 през 60-те: прогнозите на Артър Кларк

0
739

Артър Кларк

Реклама

През 1964 г. писателят Артър Кларк си представя града на бъдещето. Тръгва от града и стига до света.

Какъв ще бъде градът на 2000 г.?

“Мисля, че ще е напълно различен. Всъщност, може и изобщо да не съществува.

Не, нямам предвид атомната бомба или нова Каменна ера. Имам предвид невероятния напредък, който стана възможен благодарение на развитието на комуникациите, най-вече на транзистора и особено на комуникационния сателит.

Тези неща ще направят възможен един свят, в който ще можем да се свързваме мигновено помежду си, независимо къде се намираме; в който ще можем да контактуваме с приятели по целия свят, дори и да не знаем тяхното действително физическо местоположение. Може би само след 50 години ще бъде възможно човек да ръководи бизнеса си от Таити или Бали също толкова добре, колкото би могъл да го прави от Лондон.

Всъщност ще се окаже, че си струва почти всяко мениджърско умение, всяко административно умение и дори всяко физическо умение да бъде направено независимо от разстоянията. Напълно сериозно предполагам, че един ден е възможно мозъчни хирурзи в Единбург да оперират пациенти в Нова Зеландия.

Когато това време дойде, целият свят ще е съсредоточен в една точка и традиционната роля на града като място за срещи между хората вече няма да има смисъл.

Всъщност хората вече няма да пътуват до работа. Вместо това ще комуникират. Няма вече да им се налага да пътуват по работа. Ще пътуват само за удоволствие.”

Виртуалната хирургия е нещо, което вече съществува, а прогнозите за комуникациите дори няма смисъл да се коментират. Единствено градовете все още съществуват до голяма степен в класическия си вид. Поне засега…

Видео разказът на Артър Кларк (1964):

Виж още:

2014 през 60-те: прогнозите на Айзък Азимов

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here