2014 през 60-те: интернет

0
741

2014 през 60-те: интернет

Реклама

Как са си представяли интернет през 60-те?

Доста точно, както показва това видео от 1969 г.

Някои от основните употреби на мрежата – онлайн пазаруването, мигновената размяна на съобщения, онлайн банкирането – са били част от представата на хората за бъдещето. Вярно, представяли са си компютрите като конзоли, заемащи половин стая, но все пак говорим за време преди 45 години.

Въпреки че технологичният прогрес е бил обозрим, еманципацията на жените явно не е била, защото в представите за бъдещето съпругата си избира дрехи онлайн, за които после мъжът й плаща, отново онлайн. Той се грижи и за всички финанси на семейството.

Ето го и самото видео, а под него – и превод:

https://www.youtube.com/watch?v=Y0pPfyYtiBc

Пазаруване само с натискане на едно копче – това ще бъде едно от многото домашни удобства. Видео конзола ще бъде свързана с предпочитания магазин. Там камера ще сканира витрина със стоки, от които домакинята ще си избира, като натиска едно копче.

Друга част от конзолата е монитор за наблюдение на дома, чрез който се наблюдават важни места от къщата, басейна или двора.

Онова, което съпругата избере чрез своята конзола, ще се плаща от съпруга на неговата конзола.

Всички сметки и транзакции ще се извършват електронно. Централен банков компютър ще тегли от сметката на семейството сумата за покупките и ще я превежда на магазина например, като в същото време изпраща информация за транзакцията на домашния компютър на семейството.

С натискането на един бутон бащата моментално получава напечатано копие на своя бюджет, сумата, която дължи за данъци, оставащите вноски за колата и т.н.

Всички документи и архиви на домакинството са достъпни на видео екрана за моментална справка.

Също така, той има електронна машина за кореспонденция или домашен пощенски клон, чрез който е възможна моментална писмена комуникация между хора по целия свят.

За да се поддържат тези и още хиляди сложни електронни операции, един монитор проверява всички вериги на няколко секунди и ако и когато се появи проблем, включва резервна верига и изпраща заявка за ремонт до съответната агенция за комунални услуги.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here