Стадионите на Евро 2008 – Stade de Suisse

0
259

Stade de SuisseStade de Suisse не е просто стадион – днес той е и централа за производство на слънчева енергия, а преди повече от 50 години е бил мястото на една футболна драма.

Реклама

Стадионът

Стадионът е на футболния клуб от Берн BSC Young Boys (Berner Sport Club Young Boys 1898). Открит е през 2005 г., след като старият стадион на клуба, Wankdorf Stadium, е разрушен. Ванкдорф е кварталът на швейцарската столица Берн, където се намира Stade de Suisse.

Stade de Suisse се нарича така, защото често служи за стадион на швейцарския национален отбор. Капацитетът му е 32 000 седящи места. Но въпреки че е вторият по големина в страната след St. Jakob-Park, той не се използва толкова често, защото е един от малкото стадиони с изкуствен торф. Специално за Евро 2008 теренът е подновен с истинска трева, която е засадена над изкуствената настилка.

Еко-стадион

Още по-интересно обаче е, че Stade de Suisse е екологичен стадион. Той е покрит и на покрива му са разположени панели за запазване на слънчевата енергия. Всяка година тези съоръжения произвеждат 700 000 kWh. Това е една от най-големите централи за производство на слънчева енергия в световен мащаб. С нея се осигурява електричество за стадиона и за част от околните къщи.

{gallery}skuka/interesting/stadium4/solar{/gallery}

Точно под терена за игра има търговски център, който при това е най-големият в Швейцария; там е и паркингът, който има 700 места. В рамките на стадиона има училища, ресторанти, фитнес зали.

Едно специално място…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here