Съвременните олимпийски игри – възраждането на една идея

0
840

Първите съвременни игри в АтинаПетнадесет века след като угасва последният олимпийски огън започват опитите за съживяването на това, което ще стане най-голямото международно спортно събитие. 19 век е не само време на революции и образуване на национални държави, но и време за възраждане на мирното общуване на народите чрез спорта.

Реклама

Въпреки че за начало на съвременните олимпийски игри се приемат игрите в Атина през 1896 г., идеите и първите опити за възраждането на традицията са по-стари.

Евангелос ЗапасПървият, който се сеща да изрови олимпийската идея от забравата, е гръцкият търговец Евангелос Запас. През 1859 г. той успява да организира първите съвременни олимпийски игри, които могат да се нарекат международни, защото освен гърци, в тях участват и атлети от Османската империя, от която гърците съвсем отскоро са независими. Запас не доживява вторите игри, но завещава парите си на каузата и така събитието се повтаря през 1870 и през 1875 г.

Първите игри се провеждат в Атина, на стадиона „Панатинайко” – същото място, където векове преди това атлетите на древногръцкия полис са се състезавали в ежегодните панатински игри в чест на Атина Палада. Запас дава парите за ремонтиране на стадиона и така мястото се превръща в символ на игрите на новото време. Другият символ е Запейон – първият в света покрит стадион, построен специално за олимпийските игри. Парите за него отново са на Запас, но той не доживява да го види построен.

Уилям Пени БруксМеждувременно, на другия край на Европа, в малкото английско градче Уенлок се появява олимпийско дружество. То е основано дори преди първите игри на Запас, през 1850 г. Човекът зад него се казва Уилям Пени Брукс и е лекар по професия. През следващите няколко десетилетия това дружество организира олимпийски игри, които макар и да се провеждат само в Англия, скоро набират популярност. Брукс контактува и със Запас.

През 1890 г. на олимпийските игри в Уенлок…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here