Първият филм, заснет от шимпанзета

0
313

Първият филм, заснет от шимпанзета

Реклама

Маймуните могат да се окажат доста добри режисьори. Вярно, кадрите, заснети от тях, са малко треперещи, но пък модата на снимките от ръка все още е тук, така че можем да им простим този недостатък.

Филмът е дело на 11 шимпанзета от зоологическата градина в Единбург. Те прекарали 18 месеца в снимки, като се снимали едно друго със специална камера, устойчива на удари. Кадрите ще бъдат излъчени по BBC2 като част от документален филм. Проектът се нарича The Chimpcam Project.

Камерата била направена специално за шимпанзетата. За да не се повреди, я сложили в здрава кутия, а отстрани сложили и монитор, за да могат животните да виждат какво снимат.

Първият филм, заснет от шимпанзета

Идеята на продуцента Джон Кейпнър дошла от едно телевизионно шоу, което той гледал преди няколко години. То било толкова лошо направено, че продуцентът решил, че маймуни ще се справят по-добре. И се заел да го докаже.

Може да се каже, че експериментът е доста успешен. Според Кейпнър шимпанзетата дори са разбрали идеята на снимането. Единственият проблем е бил, че те са малко агресивни и доста силни, което представлявало потенциална опасност за камерата, но това се е преодоляло с помощта на защитната кутия.

Най-интересното е, че на шимпанзетата не им омръзнало да снимат по време на целия експеримент. Заснетият материал бил с дължина 4 часа. Авторите на проекта дори смятат, че маймуните са разбрали връзката между гледането и снимането.

Сред живеещите в момента на Земята животински видове шимпанзетата са най-близки до човека.

Част от кадрите, заснети от шимпанзетата:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here