Оскарите – пътят на статуетката

0
619

Пикфеър20-те години, Бевърли Хилс, Лос Анжелис. Приемите в имението Пикфеър са на върха на светските събития. Там е нормално да присъстват Чарли Чаплин, Джордж Бърнард Шоу, Алберт Айнщайн, Хърбърт Уелс, Франсис Скот Фицджералд, Артър Конан Дойл, Рудолф Валентино.

Реклама

Домакини са актьорите Мери Пикфорд и Дъглас Феърбанкс –известни, обичани, прочути повече и от американския президент. Това е първата звездна двойка на Холивуд от ерата на нямото кино. През 1927 г. те двамата са сред тридесет и шестимата основатели на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, която дава първите си Оскари през 1929 г.

Така започва историята на позлатеното парче с 93-процентно съдържание на калай, 5% антимон и 2% мед, известно още като „Оскар”. Златните статуетки ще се раздадат за осемдесети път на 24 февруари 2008 г. Трудно е да сметнем колко килограма от въпросната сплав са били раздадени през годините, но може да си го сметнеш сам – всяка награда тежи 3,85 кг., а общият брой раздадени награди, заедно с церемонията през 2007 г., е 2658.

Оскари

Самият Оскар представлява рицар, висок 34 см., стъпил върху ролка с филмова лента с пет спици, които символизират петте първоначални групи творци, които са основали Академията – актьори, сценаристи, режисьори, продуценти и техници. Актрисата Бет Дейвис твърди, че тя е дала неофициалното име на наградата, Оскар, защото задникът на статуята приличал на този на един от съпрузите й. Много хора обаче твърдят, че тази история не е вярна.

Едно обаче е сигурно – зад блясъка на червения килим стоят и задължения. От 1950 г. насам нито собствениците на наградата, нито техните наследници имат право да продават статуетката, без първо да предложат на Академията да я откупи на цена един долар. Ако получателят на наградата не се съгласи с тези условия, Академията не му дава Оскара. Предишни статуетки, които не са били защитени по този начин, са продавани на търг за шестцифрени суми.

Най-най…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here