Оръжията на мъжа

0
399


Представи си,
че някой ти подава DVD. Ти протягаш ръка, взимаш го внимателно, като се стараеш да пипаш само ръбовете, без повърхността, и бързо го прибираш в кутийка или пликче, за да не го повредиш.

Реклама

КопиеТази поредица от движения ме накара да се замисля за това какво държим ние мъжете в ръцете си. Представих си оръжията на прадедите ни – копия, мечове и боздугани, – а после – нашите оръжия: мишката, клавиатурата, телефонът, дисковете. Всички те изискват далеч по-прецизни и внимателни движения, много повече внимание, дори известна доза нежност. Ако поставим до това жестовете, с които средновековните рицари са грабвали копията си и са се устремявали към противника си в някой турнир…

Затова се разрових из еволюцията на тази запазена мъжка територия – оръжията.

Предполага се, че копието – едно от първите оръжия – е измислено от пословичните с добрите си маниери неандерталци. Това е станало преди около 166000 години, по време на Каменната ера.

КопиеОсновната цел
на това оръжие е съвсем проста – храна. С копието прадедите ни убивали големи бозайници, за да ги метнат после на огъня пред пещерата. Неандерталците или хвърляли копието по животното, или го забивали в него от близко разстояние. Това упражнение определено не звучи като лесно набавяне на храна.

Ще прескочим малко в по-близкото минало, за да се спрем на първото оръжие, което прадедите ни направили специално за убиване на хора…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here