Ориентирай се като… мравка!

0
294


За разлика
от прародителите ни, ние живеем в изключително модерен и подреден свят. За да стигнем до някъде, можем да разчитаме на карти, компаси, GPS системи, пътни знаци и т.н. Mравките обаче нямат никакви такива екстри и все пак разполагат с толкова усъвършенствана система за навигация, че ни карат да се чувстваме недостатъчно напред в еволюцията.

Реклама

Д-р Маркус Канден от Университета в Цюрих се занимава с изследвания върху тяхната ориентация. Неговият екип е успял да внедри подобна на мравешката система за ориентация в автономни роботи, които в резултат на това са изключително надеждни.

Мравките могат да се ориентират по обратния път към мравуняка си дори след много дълго търсене на храна. Те се завръщат успешно в мравуняка благодарение на особеностите на терена, по който се движат. По-интересното обаче е, че те имат вътрешна резервна система за ориентиране, която им позволява да се завърнат в мравуняка по най-краткия възможен път. Тази резервна система се нарича „обединител на пътища”. Тя постоянно преоценява позицията на мравката посредством вътрешен компас и измерване на изминатото разстояние.
Мравка

Кнаден и неговите колеги предположили, че „обединителят на пътища” е функция на мозъка на мравките и като такава е предразположен да натрупва грешки с времето, освен ако оригиналният безпогрешен шаблон не се възстановява отвреме навреме. Техните изследвания доказали, че е точно така. Когато преместили мравки от дадено хранилище до мравуняка или до място вътре в него, се оказало, че само мравките, оставени в мравуняка могат да се ориентират обратно до хранилището. Мравките, оставени в близост до дома си, се загубили, като тръгнали от новата позиция в посоката, в която се намирал мравунякът, преди да бъдат преместени.

Според учените от Цюрихския Университет причината за това е, че процесът на носене на храната и оставянето й в мравуняка е част от възстановяването на шаблона. Т.е., без да се върнат у дома, мравките не могат да „рестартират” уникалната си система за ориентация.

Затова изследователите построили изкуствени мравуняци с цел да тестват и изучат именно механизма на „рестартиране на обединителя на пътища”.

Бъдещите планове на учените са да открият дали мравките, които живеят на по-сложни (неравни и т.н.) терени, имат друг механизъм за рестартиране, например чрез някой от характерните белези на пътя.

Нашият екип не можа да остане безчувствен към усилията на швейцарските учени и след няколкодневни експерименти с мравки, текила, уиски и някакъв евтин концентрат откри, че ако един човек изпие всичкото това количество алкохол, спокойно може да пълзи не по-зле от която и да било мравка!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here