Олимпийски игри и политика

0
150

Олимпийският огънВъпреки хубавата идея на олимпийските игри – да срещат спортисти от цял свят, които да се състезават в името на олимпийския принцип, да поставят рекорди и да показват възможностите си – това спортно събитие често е било опорочавано от политиката. Най-пресният пример са сегашните игри, които бяха изместени от новините от военни действия, заради които Грузия дори обмисляше да изтегли своята олимпийска делегация от Пекин. Преди игрите се говореше и за проблемите с човешките права в Тибет, заради които на домакинството на Китай някои гледаха с лошо око.

Реклама

Историята има не малко подобни примери. Заради двете световни войни три пъти не са се състояли олимпийски игри – през 1916, през 1940 и през 1944 г. Със започването на Студената война пък започват бойкотите.

Унгария, 1956Първият е през 1956 г., когато войските на СССР нахлуват в Унгария и потушават бунтовете на унгарците срещу системата. В знак на протест срещу случващото се в Будапеща игрите в Мелбърн са бойкотирани от Холандия, Испания и Швейцария. Същите игри са бойкотирани и по друга причина – Суецката криза. Заради нея Египет, Камбоджа, Ливан и Ирак не участват в игрите.

През 1976 г. отборът по ръгби на Нова Зеландия причинява политически проблеми на Международния олимпийски комитет (МОК), въпреки че ръгбито дори не е олимпийски спорт. Причината е, че отборът отива на турне в Южноафриканската република (ЮАР), срещу която светът е настръхнал заради потушаването на бунтовете на местни чернокожи младежи. Заради отбора по ръгби няколко африкански държави настояват Нова Зеландия да бъде отстранена от игрите както и ЮАР и Родезия. МОК се съгласява за последните две, но не и за Нова Зеландия и заради това въпросните африкански държави бойкотират игрите в Мелбърн през 1976 г. (По подобни причини те са бойкотирали и тези през 1972 г.)

Всичко това е за сметка на спортистите. Някои африкански атлети от Мароко, Египет, Камерун и др. вече са се състезавали, когато след първия ден на игрите правителствата на държавите им им заповядват да се приберат у дома. Заради политически проблеми спортистите пропускат да покажат резултатите от четиригодишната си подготовка.

Може би двата най-известни бойкота…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here