Най-високият хотел в света

0
485

Съвсем близо до брега на Джумейра, квартал в Дубай, се намира хотел „Бурж-ал-араб”. Със своите 321 метра височина той е най-високата сграда в света, която се използва единствено за хотел.

Реклама

Името на хотела буквално означава „Кулата на арабите”. Освен че е най-високият, той се смята и за един от най-луксозните хотели. Неофициално има 7 звезди, макар и формално да се води 5-звезден, защото толкова е максимумът.

{gallery}skuka/interesting/burj_al_arab/hotel1{/gallery}

Самият вид на хотела говори достатъчно за луксозността му. Той се намира на специално направен за целта изкуствен остров, който е на 280 метра от брега на Джумейра. При построяването на острова в пясъка са забити 230 40-метрови бетонни колони, които го държат. До острова се стига само по специален частен път, който минава съвсем близо до водната повърхност. Ако отсядате в хотела, ще ви докарат от брега до входа с Ролс Ройс. При влизането си ще се озовете в най-високото фоайе в света (180 м, горе в галерията).

„Бурж-ал-араб” е и единствената сграда в света, която има формата на корабно платно. Същевременно постройката има изключително модерен вид, чийто замисъл е да символизира напредъка и урбанизацията на Дубай. В интериора пък се срещат стилове и от Изтока, и от Запада.

Когато хотелът е завършен…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here