Мъжката мода през вековете

0
1175

ПещернякОткакто хората носят дрехи, облеклото им е минало през най-различни трансформации. И докато в зората на историята всеки е гледал само да се покрие колкото да не умре от студ, то с течение на времето дрехите започнали да значат нещо. В момента, в който мъжете разкарали доспехите за старо желязо, започнала историята на модните тенденции.

Реклама

Но ние ще започнем от началото или поне от годините, за които учените знаят нещо. Праисторическите хора залагат на кожените тенденции в модата, като това е повече с практическа, отколкото с модна цел. Но още тогава хората се опитват да бъдат по-привлекателни, макар и по примитивен за днешните разбирания начин. Както с животинските кожи, така и с черупки от миди те украсяват телата си, за да се отличават от останалите.

Египет

Египет

Сухият африкански климат не предразполага към много дрехи, затова мъжът в Древен Египет се разхожда по нещо, което по-скоро напомня бельо. Става дума за известните от рисунките полички (или препаски), които може би леко смущават днешните ни представи за мъжественост. Същото важи и за грима – на силно очертаните очи на мъжете в Древен Египет биха завидели не малко днешни дами.

Бижутата също са доста популярни по онова време и сред двата пола. Интересен е фактът, че модата тогава е една и съща за всички социални слоеве – и фараонът, и последният селянин носят подобни дрехи, бижута и козметика, като разликата е само в качеството на материите и продуктите.

Елада…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here