Моногамията при човека и животните

0
383

Моногамия?

Реклама

Думата моногамия идва от гръцки: monos – „един”, „сам” и gamos – „брак”, „съюз” и значи да имаш само един партньор. Когато тръгнахме да се ровим по въпроса за човешката моногамия обаче попаднахме на много интересни неща както за верността при хората, така и за тази при животните.

Съвременната моногамия

Последните изследвания и открития в областта карат биолозите да говорят за три вида моногамия: социална, сексуална и генетична. При социалната мъжът и жената живеят заедно, правят секс един с друг и си сътрудничат в придобиването на жизненоважни ресурси като храна, дрехи и пари. При сексуалната мъжът и жената нямат други сексуални партньори извън връзката. При генетичната мъжът и жената само имат деца заедно.

Човекът и моногамията

Моногамия?

Антропологът Джордж Мърдок изследва 849 човешки общности в Микронезия и 83% от тях практикуват полигамия от вида, за който става дума – мъжът има повече от една жена. Само при 16% от обществата се приема моногамията. Дори във формално моногамните групи има значителни случаи на скрити толерирани изневери. От друга страна обаче при 80% от семействата в полигамните общества ученият наблюдава моногамия – въпреки че на мъжете им е разрешено да имат повече жени, те имат една. Най-честата причина за това е невъзможността да издържат повече жени.

Според учените има две основни причини за немоногамното поведение при човека. Едната според етолозите е социалната и биологичната нужда на хората да имат колкото е възможно повече сексуални партньори заради неосъзнатото желание и на двата пола да подобрят потомството си. Затова мъжете се стремят да „разпръскват” гените си, а жените – да осигурят генетично разнообразие и издръжливост на поколението си. Втората е по-малко научна…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here