Мишката

0
261

Създателят на компютърната мишка не се сетил веднага, че е най-удобно мишката да се мърда с ръка. Някои от експерименталните му устройства не се държали в ръка, а се прикрепвали към брадичката или носа на човека пред компютъра…

Реклама

Първата мишка

Всички трябва да сме много щастливи, че в един момент на изобретателя му станало ясно, че най-удобният вариант е въпросното устройство да се движи с ръка. (Добре, че се е сетил за това, преди да започне да експериментира и с други, по-неконвенционални части на човешкото тяло!)

Човекът, за когото говорим, се казвал Дъглас Енгелбарт, от Изследователския институт „Станфорд” в Калифорния. Той изобретил мишката през 1964, а през 1970 получил патент за изобретението си. Идеята на Енгелбарт била, че хората ще държат неговата мишка през цялото време в едната си ръка, докато с другата пишат на клавиатура с 4-5 копчета… Първата мишка действително приличала на мишка, включително и заради кабела, който излизал от задната й част и напомнял опашка (горе), и така се появило името й. А ето я и самата нея:

Първата мишка

Тя била доста обемист предмет, който се движел с помощта на две зъбчати колела, разположени перпендикулярно едно на друго. През 1972 друг учен, Бил Инглиш направил нещо много важно за всекидневния ни живот – заменил външните колела с топче, което се движело във всички посоки. Това била първата мишка с топче в света. По това време се родила и „революционната” идея да се пише на нормална клавиатура, а мишката да се ползва само когато е необходимо.

Идеята на мишката с топче е…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here