Маратон

0
384

ФидипидМаратонците се приближават към финала след повече от два часа бягане – тази картина е част от края на всяка олимпиада. От 1896 г. насам най-олимпийското събитие е оставяно за десерт, то винаги се състои в последния ден на игрите.

Реклама

Историята на маратона е доста митологизирана и днес никой не знае дали прочутата легенда за пратеника е само легенда. Така или иначе, тя е била вдъхновение и символ в западната култура в продължение на повече от две хилядолетия.

Годината е 490 г. сл. Хр. Персийският цар Дарий напредва в гръцките земи, решен да ги превърне в част от огромната си империя. Някои полиси като Атина и Спарта му се опълчват, но други, при вида на огромните му войски, се предават сами. Това е първата Гръко-персийска война.

Атиняните успяват да отблъснат Дарий край Маратон, град на около 40 км от Атина. Победата е изключително важна – тя е първата, която гърците удържат над персийците на земя. Въпреки че Дарий не е отблъснат окончателно, тази битка му нанася тежък удар най-вече с това, че показва, че дори той е уязвим.

Именно защото победата е толкова значима, за атинския военачалник Милтиад е важно да я съобщи на Атина колкото може по-скоро. Легендата разказва как той пратил известния с бързото си бягане Фидипид да съобщи на атиняните радостната вест. След като пробягал 40-те километра без да спира, Фидипид стигнал града и едва могъл да каже „Победихме!”, преди да издъхне от изтощение.

Маратонът през 1896 г.Тази легенда вероятно е създадена по-късно, но така или иначе тя вдъхновява хората, които възраждат олимпийските игри почти 2500 години по-късно. Пиер дьо Кубертен е очарован от идеята маратонът да бъде включен в игрите в Атина през 1896 г.

На първия съвременен маратон гръцката публика отчаяно иска победа на гръцки атлет. След като не са получили титли в дисциплини, които се смятат за класически гръцки като хвърлянето на диск, зрителите очакват да вземат златния медал в друго гръцко събитие – маратона.

През 1896 г. Спирос Луис е на 23 години. Работи като разносвач на вода. Класира се за участие на маратона и на 10 април тръгва да бяга заедно с още 16 маратонци.

По онова време правилата са доста хлабави…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here