Коледа – част четвърта. Коледа в Северна Европа

0
296


В Германия
и Холандия се празнува 6 декември – денят на свети Николай – и този празник много напомня Коледата на англоезичния свят.

Реклама

Германия

Щрийцелмаркт в Дрезден

В Германия от векове се правят коледни пазари. Един от най-старите в страната е Щрийцелмаркт в Дрезден – за него се споменава за пръв път през 1432, по времето на Фридрих II.

В началото той се провеждал в понеделника преди Коледа, но с течение на годините все повече се разраствал и сега трае цял месец, през всичките предколедни дни, които започват на четвъртата неделя преди Коледа (тогава започва очакването на празника и литургичната година на римокатолическата църква). На този пазар всяка година отиват около 2 милиона посетители, които купуват направените там подаръци, различни деликатеси, керамика.

Освен всичко останало, много важна част от коледния пазар е прочутият немски щолен. Този традиционен сладкиш е забъркан за пръв път именно в Дрезден около 1450. Наподобява нашите козунаци, често е със сушени плодове, бадеми и много подправки.

Щолен

Традициите в различните части на Германия са различни.

В предколедната вечер се яде не много обилна вечеря, след което под богато украсена елха се слагат подаръците.

На обяд на 25 декември обаче идва лапането. Традиционно се поднася печена гъска или друго птиче месо.

Белгия и Холандия

Тук също денят на свети Николай има много голямо значение, дори по-голямо от това на Коледа. На коледния ден обаче християните ходят на църква. Католическата служба е на Бъдни вечер, а протестантската – на 25 декември. Тя е по-опростена и важна част от нея са традиционните християнски химни.

Швеция…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here