Коледа – част трета. Коледа в Централна и Източна Европа

0
279

Докато все още разглеждаме и избираме Снежанките, които да ти покажем, решихме да продължим с образователно-забавлителната серия коледни статии. Темата днес: започваме с европейските коледни практики. (Между другото, как трябва да е облечена според теб една Снежанка – с бяло или с червено бельо?)

Реклама

Източна Европа

Това е домът на дядо Мраз – от 80-те години на 19 век той обикаля из славянските източноевропейски страни, но за него и другите подобни образи ще говорим в специален материал.

Румъния

В северната ни съседка коледните песни са много популярни. В коледния ден групички от певци тръгват по улиците, носейки в ръце картонени звезди, на които са изобразени сцени от Библията. Според традицията най-малките деца тръгват по домовете на хората, където пеят песни и рецитират стихове.

Русия

Снегурочка

Тук се сещам за руската тройка (това е шейна, теглена от три коня, да не си помислиш нещо друго). В нея пътуват дядо Мраз и неговата внучка Снежанка (или Снегурочка, както казват в Русия).

Особеното при руснаците е, че Коледата при тях не е на 25 декември, а на 7 януари (13-те дни разлика идват от разликата между Грегорианския и Юлианския календар, но това е една друга тема).

Както в Русия, така и във всички бивши социалистически страни, коледните традиции се съживяват през последните 15 години, след годините на социализма. По времето на комунистическите режими в Източна Европа Коледата е доста пренебрегвана, но традициите са се съхранили по един доста хитър начин – хората са ги прехвърлили от Коледната към Новогодишната нощ.

Самите коледни традиции…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here