Коледа – част втора. История на Коледата – продължение

0
280

Помощничка на дядо Коледа

Реклама

След края на Средновековието в християнския свят се разиграли някои събития, които повлияли и това, за което си говорим – Коледата.

Такъв процес била Реформацията – движение, свързано основно с името на Мартин Лутер, който през 1517 публикува критиките си към църквата, събрани в 95 точки. Зараждащото като резултат от тези събития протестантство заклеймявало Коледата като “излишни труфила на католицизма” и “дрипи на Сатаната”. На това католиците отговорили, като започнали все повече да акцентират върху религиозната форма на празника.

Когато през 1644 английската революция постигнала целта си – контрол над Парламента и сваляне (и после обезглавяване) на крал Чарлз I, Коледата в Англия била официално забранена. В резултат на това имало няколко бунта – за Коледата и за монархията едновременно. Когато през 1660 кратката английска република пада и кралете отново поемат нещата, коледните тържества можели спокойно да се провеждат, но англиканската църква не гледала с особено добро око на тези прояви.

Малко по малко се приближаваме към модерните времена…

Коледна песен

В началото на 19 век религиозните напрежения от всякакъв вид започнали да отслабват. Тогава английските писатели започнали да се притесняват, че Коледата вече не е толкова популярна сред хората. Те искали да съживят представата от времето на Тюдорите (английската кралска династия, управлявала от 1485 до 1603) – че Коледата е празник на радостта и любовта в човешката душа. Тогава се появила една книга, която има огромна роля в изграждането на образа на Коледата – “Коледна песен” на Чарлз Дикенс. Това станало през 1843. Чрез нея се възродила идеята за Коледа като празник на семейството, добротата и състраданието – всичко това като опозиция на зимните изстъпления на древните народи, като римските оргии например.

Сега се прехвърляме от другата страна на океана. Както вероятно си чувал, много от първите заселници в Нова Англия (сиреч Америка) били пуритани (нали си гледал онези филми, в които жените са с шапчици и не си показват косите). Те не си падали особено много по Коледата и през втората половина на 17 век в Бостън празникът бил забранен. В други щати пък празнували спокойно.

След американската революция (1775-1783) Коледата отново била недолюбвана…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here