Коктейлът

0
327

Коктейл

Реклама

Трудно е да се каже кога точно е забъркан първият коктейл, въпреки че има доста идеи по въпроса. Със сигурност обаче той се е родил в Америка през 19 век. Също така е сигурно, че за най-стар коктейл може да се счита мартинито, направено за пръв път преди 150 години.

Около 60-те години на 19 век се появява първото ръководство за бармани, което ги учи как се правят коктейли. По това време честа практика е коктейлите да се поднасят горящи, което се постига лесно с високоградусовия алкохол, който използвали.

Коктейл

Забрана на алкохола и разцвет на коктейла

Когато въвеждат Сухия режим, американските власти едва ли подозират, че правят услуга на коктейла. През 13-те години, когато в САЩ е незаконно производството, продажбата, вносът и износът на алкохол (1920 – 1933 г.) коктейлите преживяват истински бум.

Причината е съвсем проста – контрабандно внасяният в САЩ алкохол често е произвеждан в неизвестен заден двор и по тази причина не винаги има особено приятен вкус. За да става за пиене, започват да му добавят я захар, я малко портокалов сок, я някоя подправка. Започват да експериментират, без да знаят, че в момента се пише историята на коктейла. И днес използваме някои от рецептите, създадени в нелегалните барове на столицата на тогавашния разврат Чикаго, както и на много други американски градове.

Малко по малко коктейлът излиза от нелегалност и става символ на богатство и лукс. През 60-те години, включително с помощта на филмите и медиите, той вече се свързва с елегантни партита край басейни в лъскави имения. Свързва се с класа. Ражда се и коктейлното парти.

Не малка роля във всичко това играят и имената на коктейлите, които от самото начало се отличават с особена креативност, а и повечето от тях внушават идеята на коктейла: развлечение, лукс, удоволствие, секс.

Името…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here