История на вратовръзката

0
1353

Войник от теракотената армияТя е по-древна, отколкото си мислим.

Реклама

“Добре завързаната вратовръзка е първата сериозна стъпка в живота.”
– Оскар Уайлд

Историята на вратовръзката
започва преди няколко века. И все пак нейни предци съществуват много по-рано.

Китайският император

Най-ранният вариант на вратовръзка е открит в масивния мавзолей на един от първите китайски императори, Ши Хуанг Ти, който бил погребан през 210 г. пр. Хр. Китайският императорТъй като се страхувал отчаяно от смъртта, може би защото имал много грехове, императорът искал да избие една цяла армия, която да го придружи в другия свят. Съветниците му накрая го убедили вместо това да му направят статуи – точни копия на войниците, с нормален човешки ръст.

Резултатът е едно от чудесата на древния свят – прочутата теракотена армия. В гробницата на императора, открита през 1974 г., имало цели 7500 копия на прочутата войска на Ши Хуанг Ти с човешки ръст. Легиони офицери, войници, стрелци и конници, всички изваяни до най-малкия детайл, пазят саркофага на императора. Теракотената армияБроните, униформите, косите и израженията на лицата на войниците са пресъздадени до най-фини подробности. Всяка фигура е различна, но по едно нещо те са еднакви – всички имат шалчета на вратовете.

Според историците други източници показват, че китайците не са носили вратовръзки, така че остава загадка защо императорските войници са с внимателно навити копринени шалчета. Тъй като коприната била голям лукс, възможно е шалчетата да показват изключителната чест, с която Ши Хуанг Ти удостоявал своите войници – той им вярвал достатъчно, за да им повери да го пазят завинаги (не че те са имали голям избор – все пак са от теракота!).

Римляните
РимляниПрез 113 г. сл. Хр. един от най-великите римски императори, Траян, издигнал мраморна колона в памет на триумфалната си победа над даките. 2500-те реалистични фигури на колоната носят не по-малко от три различни модела вратовръзки. Някои са по-къс вариант на съвременната вратовръзка; други – шал около врата, втъкнат в бронята; трети – кърпички, завързани на възел, напомнящи каубойските.

Съвременната вратовръзка се ражда…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here