История на бельото

0
835

, те носели и нещо подобно на съвременните гащи…

Реклама

 

Девствен коланПодобно на мъжете, те носели и нещо подобно на съвременните гащи, които имали крачоли и се завързвали около талията. От това време е митът за девствения колан, който се заключвал и който рицарите слагали на жените си, преди да тръгнат на кръстоносен поход. Естествено, взимали ключа, за да са сигурни, че съпругата им ще им остане вярна. За това обаче не са намерени никакви доказателства. Освен това, някои историци смятат, че е възможно самите жени да са си слагали такива колани и да са държали ключовете за тях с цел да се предпазят от изнасилване.

Колонизацията

Европейските завоеватели от петнадесети век нататък стигнали още по-далеч по отношение на добрата стара препаска. Завладявайки народи, които смятали за нецивилизовани, те не само се опитвали да ги покръстят, но и да им наложат християнския морал. Затова забранявали препаските, които за много от тези народи били традиционно облекло – смятали, че са неприлични и несъвместими с християнското благочестие.

Във върховите моменти на колонизацията – 19 век, – препаската придобила нов смисъл. Това е времето на робството в Америка и на колонизацията на много райони в Африка. И, тъй като африканците носели препаски, това „бельо” започнало да се свързва с нецивилизоваността. Което си е ирония – така наречените цивилизовани европейци и американци са потомци на хора, които също са носели препаски и които са поставили основите на съвременната култура…

Индустриализацията

КорсетПрез втората половина на 18 век се случило нещо, което щяло да промени много цялата модна индустрия – била изобретена механичната тъкачна машина. След това събитие памучните материи станали изключително широко разпространени. Започнало масово производство на памучно бельо и за пръв път хората можели да си купуват бельо от магазина, вместо да си го правят вкъщи.

По това време се появил нов вид корсет, чиято цел била да оформи женската фигура, включително с помощта на метални пръчици. През 19 век много тънката талия станала на мода, а корсетите – истинско мъчение. Това е и времето на кринолините, широките рокли и женската форма тип „камбана”. По това време жените носели и долни гащи под огромните рокли, за да им е топло, а и от християнска скромност и благочестие.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here