История на бельото

0
835

 

Реклама

В Америка препаската също била последен – или по-скоро постоянен – писък на модата в течение на много време. Носели я инките, маите и много други племена от тези райони. И сега някои от обитателите на долината на Амазонка продължават да носят препаски. Това важи и за Азия – в Индия, особено в селските райони, препаските са все така обичайни.

Древен РимДа се върнем и в Европа – както гърците и римляните, така и скандинавците обичат тази форма на бельо. И докато за жените в древна Гърция не е ясно дали са носели нещо подобно, тези в древния Рим определено са ползвали такова бельо и за това свидетелстват намерени рисунки. Най-често носели нещо, много подобно на днешното бельо – две препаски на мястото на днешните бикини и сутиен, направени най-често от мека кожа. В този вид, най-често без нищо отгоре, римлянките спортували.

Материите, които използвали древните за бельото си, били различни – лен, вълна, а най-богатите можели да си позволят и вносна коприна.

Средновековието и Ренесансът

ГащиСлед падането на Римската империя обаче европейците явно решили, че това бельо не им харесва и всемогъщата препаска изчезнала от европейската мода. Постепенно мъжете започнали да носят панталони, очевидно без да се притесняват да слагат нещо под тях. Интересно е, че първите панталони били доста тесни в крачолите и не покривали интимните части, които просто си висели, скрити от горната дреха. С течение на времето, когато въпросната дреха станала по-къса, панталоните били приспособени към промените и им се прибавила част, която да покрива ценното място. Тя можела да се маха лесно, за да позволява на мъжете да уринират. По това време, като част от бельото, се появила и ризата.

Още по-интересно е, че с течение на времето, когато европейците преоткрили света и разбрали, че има и други континенти, освен техния, започнали да гледат на препаската като на нещо твърде екзотично. Нещо повече, забравили, че прадедите им са носили същото това парцалче, и смятали, че препаската е доста неприлична, защото не покрива добре задните части. Затова този атрибут е използван от филмови герои, смятани за екзотични, като Тарзан например.

Средновековните дами носели ризи под облеклото си, както и първите корсети, чиято идея, колкото и странно да звучи това днес, била да правят бюста плосък. Въпрос на време и мода.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here