История на бельото

0
812

ПрепаскиКогато говорим за история, всички си представяме туниките на древните римляни, доспехите на рицарите или напудрените перуки от 18 век. И рядко се замисляме какво има под тези представи или, иначе казано, откога хората носят бельо и доколко то прилича на днешното? Затова се заехме да повдигнем завесата, или по-скоро роклята на историята и да видим как хората са покривали най-интимните си места през вековете…

Реклама

В началото

Най-старата позната форма на бельо е препаската – не много голямо парче плат, което покрива гениталиите и задните части. Тя обаче има един съществен недостатък – когато се наведеш, вече няма скрито-покрито… Всъщност не е точно така – структурата на тези ранни гащи не е толкова проста. В повечето случаи част от плата минава между краката, така че наистина напомня днешното ни бельо.

Препаската най-често се свързва с мъжкото „бельо”, но всъщност са я носили и жени – стилът, който днес наричаме унисекс, не е открит сега. Това е най-широко разпространената и най-дълго използвана форма на бельо в човешката история.

Древен ЕгипетПримерите са много – египетските препаски, както и препаските на някои народи, които използват това своеобразно бельо като част от своите култови ритуали. В Египет препаските били единственото облекло на хората. Тутанкамон например е погребан със 145 препаски – да си ги сменя в отвъдното…

Някои племена в Африка, например бушмените, все още носят препаски, дори като единствено облекло – там все пак е топличко. В по-студените части на света препаските се носели под други дрехи.

В Америка… препаската също била последен – или по-скоро постоянен – писък на модата…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here