Испанска муха

0
1028

Испанска муха

Реклама

Открай време хората полудяват, когато чуят, че нещо е афродизиак. Дори ако това нещо е… насекомо! Което си е странно, откъдето и да го погледнеш, и затова ние се заехме да разнищим мистерията, наречена “испанска муха”.

Всъщност това е вид бръмбар от едно бръмбарово семейство, което има доста лоша репутация. Причината е един отровен химикал, наречен кантаридин, който цялата рода на испанската муха се чувства длъжна да пръска наоколо. Което си е гадничко, като се има предвид, че въпросното вещество води до поява на мехури по кожата, както и до болезнени подутини за този, който е изпръскан с него.

Както много неща в природата обаче, и кантаридинът има и положителни качества – в медицината се използва за премахване на брадавици. Именно заради това той се събира (не искаме да си представяме как точно) от рода на нашия приятел испанската муха. Тя е любимият производител на въпросния химикал за учените по белия свят.

Може би това се дължи на факта, че испанската муха е истинска красавица…

Испанска муха

Добре де, явно не е това. Може да е зеленият й цвят. (Или фактът, че животинчето съдържа в себе си до 5% от ценния химикал.)

Така или иначе, намирането й е трудно – насекомото е дълго около 2 см и широко около половин. Като се представиш това малко зелено нещо върху растенията, върху които обича да живее, можеш да се сетиш, че намирането на кантаридин не е никак лесна работа.

Но да се спрем на най-интересната част – афродизиак ли е или не испанската муха?

Първо трябва да обясним, че с горкото животно се постъпва доста зле, когато трябва да се използват предполагаемите му възбуждащи свойства. А именно – стрива се на прах… (На това място се питаме спят ли природозащитниците; или може би смятат, че всяко нещо, по-малко от гризли, е твърде малко, за да бъде защитено…)

Та този прах често се дава на домашни животни с цел да ги вдъхнови да се чифтосват. Горките животни нямат думата да откажат, а на бас, че биха искали – въпросният прах е горчив и мирише гадно.

Всичко е свързано с кантаридина…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here