Дългият път на кафето

0
535

Растението кафеПо време на военните си походи те използвали зърната, увити в животинска мас, като единствен източник на хранителни вещества – лесен за пренасяне и хранителен.

Реклама

Въпреки че родината на кафето е Етиопия, когато то е пренесено в земите на арабите, те стават основните му производители. Те започват да правят от кафето напитка и да садят растението в плантации около 1000 г.

Турците са първите, които възприемат от арабите кафето във вид на напитка, като започват да добавят към нея различни подправки – карамфил, канела, кардамон, анасон. Когато османските турци завладяват Константинопол през 1453 г., те донасят със себе си и кафето и през 1475 г. в града отваря врати първото в света кафене.

За това какво значение придават турците на кафето можем да съдим по един закон, приет по това време. Според него една жена има законното право да се разведе със съпруга си, ако той не може да й осигури дневната доза кафе. Не се казва дали това важи и за храната…

През следващия 16 век кафето става причина за една екзекуция. През 1511 г. управителят на Мека Хаир бей се опитва да забрани кафето, страхувайки се от влиянието на тъмната напитка върху опозицията на управлението му. Но султанът обявява, че кафето е свещено, и заповядва да екзекутират управителя.

Чаша кафеКафето дълго време остава напитка на арабския свят. Самите араби се стараят да е така – те смятат ободряващата напитка за деликатес и пазят тайната й така, както се пази държавна или военна тайна. Изнасянето на растението извън арабските държави е забранено. Затова разпространението на кафето започва незаконно.

Един арабин на име Баба Будан изнася тайно кафени зърна в планините в Индия. Там прави плантация, която може да се види дори през 20 век. Първите европейци, които отпиват глътка кафе и го разпространяват на континента, са италианците. Това става около 1600 г. Напитката веднага привлича вниманието на най-високопоставени личности.

Съветниците на папа Климент VIII веднага предприемат действия срещу кафето. Тъй като това е любимата напитка на османските турци, папските съветници настояват папата да гледа на кафето като на част от заплахата на „неверниците”. За тях това е напитка на Дявола…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here