Южна Африка 2010: топката

0
1683

Jabulani – топката на световното по футбол в Южна Африка – беше официално представена през декември 2009 г. Топката е на Adidas и вече е изпробвана в няколко големи първенства, включително в Бундеслигата и в Купата на африканските нации.

Реклама

Jabulani

Името

Jabulani означава „празнувам, нося радост” на езика на етническата група Зулу.

Числото 11

На топката има 11 цвята – по един за всеки играч в един отбор. В Южна Африка има 11 официални езика. Jabulani е 11-ата поред топка, която Adidas правят за световно първенство по футбол.

Технологиите

Adidas правят топките за световните футболни първенства от 1970 г. насам. Тогава покритието на топката е от 32 части. На миналото световно топката Teamgeist беше с 12 части, а Jabulani е от 8.

Тези намаления означава намаляване на шевовете и заместването им с термично свързване на отделните части, което дава по-голяма сигурност. Освен това отделните части не са плоски, както преди, а триизмерни. Те са направени от етиленвинил ацетат и термопластичен полиуретан.

По повърхността на топката има малки вдлъбнатини, които трябва да подобряват аеродинамичността й. Това е така наречената Grip ‘n’ groove структура, която позволява по-добър контрол на топката, казват от ФИФА и Adidas.

Критиките към топката…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here