Вувузела: 11 факта

0
1733

Вувузела
снимка: flowcomm

Реклама

1. Вувузелата се смята за символ на южноафриканския футбол.

2. Инструментът е подобен на рог, тръба и тромпет.

3. Тонът на вувузелата е си бемол.

4. Максималната сила на звука на вувузелата е около 120 – 140 децибела, което е повече от звука на излитащ самолет или на рок концерт. Затова се появиха опасения за здравето на хората по стадионите по време на световното по футбол в Южна Африка.

5. Специалисти твърдят, че продължителното излагане на звука на вувузелите може да доведе до сериозни и необратими проблеми със слуха.

6. Производителите на вувузели обявиха, че са направили специален нов модел, който издава по-слаб звук. Така те се надяват да успокоят страстите около вувузелите.

Куду7. По традиция вувузелата се прави от рог на антилопа куду. Първоначалната й употреба е да свиква на събрания хора от далечни краища. Днес инструментите, които се използват по стадионите в Южна Африка, са пластмасови.

8. Сред оплакванията от вувузелите има такива на футболисти, коментатори, публика. ФИФА от своя страна казва, че вувузелата е част от южноафриканската култура и няма намерение да забрани инструмента.

9. Единичната вувузела напомня рев на слон, докато общият шум от много вувузели е по-скоро като от кошер гневни пчели.

10. Мненията за вувузелата са най-различни. Някои футболни коментатори смятат, че тя разваля атмосферата на стадионите и дори наричат звука „сатанински”. Други са на противоположното мнение – коментатор на BBC каза, че няма смисъл световното да се провежда в Африка и същевременно да му се придава европейски облик.

11. Покрай световното през 2010 г. популярността на вувузелата нараства. Има изчисления, според които в месеците преди началото на турнира са продадени около 1 милион вувузели.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here