Уругвай срещу Холандия: очакванията

0
2566

Уругвай срещу Холандия

Реклама

Първият полуфинал на световното първенство по футбол в Южна Африка през 2010 г. е тази вечер на стадион „Грийн пойнт” в Кейптаун.

Едва ли някой е очаквал полуфинал между Уругвай и Холандия. Но пък и едва ли някой е очаквал отпадане на отбори като Бразилия и Аржентина на четвъртфинал, на Англия – на осминафинал или на Франция – в групите. Именно защото е неочаквана, срещата довечера е непредсказуема. Ето някои от очакванията на двете страни, както и мненията на световните медии.

И Уругвай, и Холандия изпитват тежестта на футболната история

Уругвай са световни шампиони през 1930 и 1950г., но не са се класирали сред четирите най-добри отбора на планетата от 1970 г. насам. „Не знам какво ще стане, ако успеем да постигнем онова, което постигна отборът през 1950 г. Ние все още гледаме на онези шампиони като на идоли”, каза треньорът на Уругвай Оскар Табарес.

Холандия също се изправя на полуфинала в сянката на големи имена от футболната си история като Йохан Кройф и компания, които през 70-те развиха тактиката на „тоталния футбол” (в която всеки играч на терена може да влезе в ролята на всеки друг с изключение на вратаря). Също така, холандците нямат световна купа, но имат предостатъчно „греди”: отново през 70-те те играят два финала (през 1974 и 1978 г.), но и в двата случая остават втори. За последно Холандия е част от голямата четворка през 1998 г., когато губи полуфинала срещу Бразилия.

Тази вечер Уругвай и Холандия ще се изправят един срещу друг в борба за място на финала на 11 юли в Йоханесбург.

Дали ще има европейски финал за втори пореден път?

„Всичко сочи, че Холандия напредва, за да направи финала европейски за втори пореден път, напук на онези, които бяха отписали европейския футбол преди седмица” – това се казва в коментар на агенция „Ройтерс”. След което се посочва безкомпромисният начин, по който холандците спечелиха всичките си квалификационни мачове за Световно първенство 2010, както и трите си мача в групите, а след това – още два мача във фазата на директните елиминации. В един от които победиха не кого да е, а Бразилия. Едва ли след тази победа Холандия може да се страхува от който и да било отбор.

Въпреки това обаче последният останал на шампионата отбор от Южна Америка не може да бъде отписан.

Треньорите

Холандският селекционер Берт ван Марвайк се изказва с уважение към тазвечершния съперник на Холандия: „Това е много опасен мач, те са бойци и трябва да бъдем много концентрирани.”

Ван Марвайк дори посочва Уругвай като пример на своя отбор – на пресконференция той каза, че страстта, с която играят урусите, трябва да бъде пример за Холандия. И добави: „Всеки трябва да стои близо до своята футболна култура, но винаги има неща, които да научиш от другите отбори.” Въпреки че е губил само веднъж, откакто пое отбора, ван Марвайк е предпазлив за мача довечера и предупреждава футболистите си да не се поддават прекалено много на самочувствието след победата над Бразилия.

Треньорът на Уругвай Оскар Табарес пък смята, че отборът му може да спечели трета световна титла за страната, но едва ли ще остане на върха на световния футбол: „Би било утопично да мислим за постоянно присъствие на Уругвай на върха”. Но треньорът посочва още, че когато е изтеглен жребият на световното, всички започват да се молят за Уругвай, защото групата им не е никак лесна – те са в компанията на Франция, Мексико и Южна Африка.

Табарес е наясно, че времената са различни от годините, когато Уругвай става световен шампион, както и че има държави с повече футболисти, отколкото е цялото население на южноамериканската страна (то е малко над 3 милиона души). Но казва, че това не пречи на урусите да мечтаят и че без мечти не биха стигнали толкова далеч в турнира.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here