Другото световно: RoboCup 2010

0
1330

RoboCup 2010

Реклама

Не само хората могат да играят футбол. И роботите показват какво могат, макар и на много по-малък терен и пред по-малка публика.

RoboCup е световното първенство по футбол за роботи. То се провежда от 1997 г. насам и е по-скоро състезание по роботика, отколкото спортно събитие. На него се демонстрират постиженията в областта на изкуствения интелект чрез представяне на все по-добри автономни роботи-футболисти.

Целта на събитието обаче е доста по-далечна от създаване на отбори от мини футболисти, които приличат на прахосмукачки. Проектът има за цел „до средата на 21 век отбор от напълно автономни хуманоидни роботи да победи в среща, играна по официалните правила на ФИФА, срещу настоящия световен шампион.” Това казва Жу Чанджи, председател на RoboCup 2010.

Световното за футболисти-роботи през 2010 г., което се проведе в Сингапур между 19 и 25 юни, беше доминирано от германците. Немски отбори спечелиха три от общо четирите състезания.

Четирите категории в турнира бяха за роботи с размери на възрастни хора, за роботи с размери на тийнейджъри, за роботи с размери на деца и една свободна категория.

Въпреки че е по-бавен и по-тромав, един мач между два отбора в RoboCup прилича повече на истински футболен мач, отколкото можеш да очакваш. Игрището е с пропорциите на истинското, само че с размери 18 на 12 метра, а действията на роботите са същите като на истинските играчи – пасове, ритане на топката, стрелба към вратата и дори бутане и фаулиране на противниковите играчи.

Има дори и съдии, които са хора. Те изгонват от игра за две минути роботите, които извършват твърде много фалове.

Една от разликите с истински футболен мач е, че мачът между роботите продължава 20 минути. Друга разлика е, че вместо да пият вода и да обсъждат стратегията, в почивката роботите се оставят в ръцете на програмистите си, които им зареждат батериите и ъплоудват софтуер. Също така, при роботите има и допълнителни етапи на състезанието, които не съществуват във футболните турнири между хора: „Търсене и спасяване” и „Танцуващи роботи”.

Студентите, които са построили футболните роботи, са убедени, че един ден творенията им ще победят истински футболисти.

Ето какво представлява един мач между футболисти-роботи:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here